...

From the Great-grandmother to Us. Restaurant Pri planincu is run by one family for almost 100 years.

Smo tretja generacija, ki vodi gostilno Pri planincu. Prababica Ivanka Zaić, roj. Vrhunc je odkupila gostilno leta 1929 od družine Baraga.

Druženje v Gostilni Pri planincu

Pri “Baragu” so od leta 1903 v pritličju imeli skladišče piva “Gosser” ter gostilno z manjšim vrtom na dvorišču. V prostorih, kjer imamo skladišče pa so izdelovali jermene za privez konj.

Gostilni je Ivanka sprva dala ime “Pri potoku”, po bližnjem potoku, kasneje pa je v notranjih prostorih delovalo planinsko društvo. Ime gostilne se je tako preimenovalo v “Pri Planincu”, ki ga ima še danes.

Ivanka je bila odlična kuharica in je pripravljala domačo hrano, od pečenk, praženega krompirja, enolončnic do sladic. Odprta je bila tudi v zimskem času.

Gostilna je bila skromna, ampak popularna v kraju, radi so jo obiskovali sezonski delavci, domačini in taksisti. Znana pa ni bila le po dobri hrani, temveč tudi po dobrem pivu.

Leta 2003 je bila v zgornjih prostorih, kjer je bil včasih skedenj, narejena pizzeria v motorističnem duhu. Spodaj v pubu pa je zbirka več kot 200 -ih tablic in slika, ki prikazuje tradicionalne motoristične zbore pred gostilno.

Gostilna Pri planincu, domačini

TRADITIONS TOUCH US, THEY CONNECT US, AND THEY EXPAND US

Rita Barreto Craig

Gostilna je bila pred kratkim prenovljena. Stremeli smo k ohranitvi prvotne podobe in starega ambienta, ki smo ga še izpopolnili in dali gostilni svežino v starem slogu. Ponosni smo na to, da ohranjamo tradicijo.

Salon v gostilni
Gostilna Pri planincu, Bled